FRÅN ÖVERVIKT TILL DRÖMVIKT
MED CAMBRIDGEKUREN
:

onsdag 12 maj 2010

Framtidsspaning

Jag är fortfarande helt betagen av gårdagens vägningsresultat, men samtidigt är jag noga med att inte tappa fokus. Vid ett flertal tillfällen i samband med tidigare viktminskningar har jag kommit till en punkt där jag känner mig rätt nöjd med vad jag åstadkommit, och således tappat fokus. 78-79 kilo är en sådan punkt, bara ett ynka kilo från BMI 25. För när jag nästan är där, då tar jag ut segern i förskott och slutar att tänka efter vilka val jag gör. "Jag har ju ändå varit så duktig!".

Så vill jag inte att det ska bli den här gången. Den här gången ska jag bli normalviktig på riktigt, inte bara nästan. Därför har jag funderat lite på hur jag ska lägga upp det framöver, för nu börjar dessutom de sociala tillställningarna att hopa sig. Jag har kommit fram till följande plan:

Fram till ons 19/5: Ren Kur
tors 20/5 - fre 21/5: Upptrappning
lör 22/5 - sön 23/5: Social tillställning 1
mån 24/5 - fre 28/5: Ren Kur
lör 29/5 - sön 30/5: Social tillställning 2
mån 31/5 - fre 4/6: Kombinerad Kur
lör 5/6: Social tillställning 3
sön 6/6 - fre 11/6: Kombinerad Kur
lör 12/6: Social tillställning 4
sön 13/6 - Midsommar: Kombinerad Kur

Med andra ord ska jag leva strikt cambridgskt i veckorna och tillåta mig att äta och dricka gott vid de festligare tillfällena. Jag tror att det här upplägget kommer att hålla mig motiverad, men jag inser också att det kommer kräva daglig fokusering på vad det är jag vill uppnå.

Det ska gå! Jag ser framför mig hur jag skrattar och är glad i en ljuvlig, vit sommarklänning på midsommarafton i skärgården. En normalviktig M...

5 kommentarer:

 1. Vilken härlig målbild, vit sommarklänning på midsommarafton! Jag har också midsommarafton framför mig, inte att jag har nått ändå till min målvikt men är närmare den än utgångsläget, och att det bara är helt normala trivselkilon kvar att ta av.

  Jag känner så väl igen mig i det du skriver, att man är nöjd med sin insats och börjar släppa taget och unna sig lite. Jag vill inte heller nöja med med nästan normalviktig, utan vill den här gången nå dit och hitta livsstilen för att stanna kvar där. Den jag idag är på utsidan är inte alls den person jag känner mig som på insidan.

  Vad bra att du satt upp en detaljerad plan hur du ska göra fram till midsommar. Då har du något att hänga upp tillvaron på, och som också hjälper dig att hålla fokus. Jag kommer vara här och ivrigt heja på! Vi kommer att greja det här!

  Vet inte vilken typ av social tillställning som väntar dig den 22:a. Men är det möjligt att välja egen mat och dryck så har jag sett att Ola Lauritzon har en bok med goda GI-drinkar. Men du kommer greja galant att hoppa på ren kur igen :-)

  SvaraRadera
 2. Visst är det härligt att ha en sådan bild om midsommarafton! Jag kommer inte heller ha gått i mål tills dess, men jag kommer att vara smalare än vad jag ens minns att jag har varit. Häftig tanke!

  Tack! Gud, vad skönt det är att vi kämpar tillsammans! Vi kommer definitivt att greja det här ju! Men jag är nästan förberedd på att jag inte kommer att kunna sköta mig exemplariskt alla dagar framöver. Då ska jag inte ge upp och straffa mig själv som jag alltid har gjort tidigare. Man går inte upp alla kilon efter några dagars tröstätande (om det nu är det som skulle hända), utan det är bara att köra vidare. Annars lär man ju aldrig nå hela vägen fram. :)

  Vilket bra tips med GI-drinkarna! Hans böcker kommer jag nog att investera i inför resten av sommaren. Just den 22:a maj är det ett födelsedagsfirande med övernattning på ett spa, vilket innebär att det är lunch, sjurätters middag samt frukost dagen efter. Allt är förbeställt, så där har jag ytterst liten möjlighet att påverka vad som kommer att finnas på tallriken. Förutom mängderna då. :) Men jag har bestämt mig för att njuta av det mesta den helgen, och sedan hoppa på Ren Kur igen. Annars är risken att jag drabbas av det där dåliga samvetet, som brukar förstöra så mycket för mig.

  Är det på fredag ni åker? Härligt att komma tillbaka brun och utvilad och med en riktig försmak på sommaren. Tror att du kommer att vara supermotiverad att köra några veckors Ren kur då!

  Ha en fortsatt bra dag i solskenet!

  SvaraRadera
 3. Åh vad det låter härligt med övernattning och spa. Självklart ska du bara njuta av allt som bjuds under det dygnet, utan förbehåll eller klander! Det har du ju bestämt sedan länge, och det är en del av din plan. Så bara NJUT!

  Och nej det där med att äta exemplariskt alla dagar kommer inte att ske, det är bara att lura sig själv om man tror det. Jag känner själv att jag har svårt att hantera den här mellanperioden nu. Därför vill jag också tillbaka till ren kur tills jag är lite närmare målet, precis som vi sa tidigare. Flera gånger har jag ätit mycket mer, eller tryckt i mig något onyttigt som jag inte planerat att äta. Värst är ju just att man "straffar" sig själv med dåliga, negativa tankar om en själv. Men precis som du säger, går man ju inte upp allt direkt och det är bara att ta nästa dag som kommer med nya tag. Två steg fram och ett bak, tar en ändå ju framåt.

  Ja på fredag bär det av, ska bli härligt att få lite färg och slappa med familjen! :-)

  SvaraRadera
 4. Hej M. Din målmedvetenhet är en morot för mig.
  Precis som du skriver har jag också alltid gjort. Faller på målsnöret och ack så snabbt kilon kommit tillbaka. Denna gång måste bli annorlunda. Denna gång gör jag ett aktivt val och tar ansvar för mitt eget ätande. Denna gång kommer jag att få skriva i kommentarsfältet: YES 67 kg! Med mina beräkningar kommer det att ske i slutet av augusti. Jag återkommer med min strategi efter Paris som sker sista helgen i maj.

  Idag ska jag utmanas igen. Hela familjen ska ge sig ut med båten på första resan för våren.
  Det brukar vara småkyligt, lite ovant och svårt för alla (2 vuxna, 2 tonåringar, 2 mindre skolbarn) att hålla ordning på sina grejer. Och är det något som får mig ut balans är när min vardag inte ser ut enligt rutin. Jag har inhandlat all god mat som finns, chips chokladkakor, fruktyogurt you name it.

  Jag ska köra ren kur.

  Vad är väl några dagar på sjön? Jag kommer ändå att ha full mundering på mig. Jag kommer att klara detta galant. På söndag (eller när vi kommer tillbaka) skickar jag lägesrapport.

  Jag läste i en gammal CB-broschyr att när man nått målvikten tar det 2-4 år för kroppen att anpassa sig och naturligt stanna på den nya målvikten. Det innebär att denna gång måste jag vakta vikten i minst 2 år! Det stod också att upp till 2 kg visar undersökningar att det är relativt lätt att reglera dessa, går man upp över 2 kg blir det betydligt svårare. Kanske en bra strategi sedan när vi är klara...

  Nu måste jag leta fram seglarstället, Östersjön here I come!/A

  SvaraRadera
 5. Sunkiss: Två steg fram och ett tillbaka är definitivt bättre än att tvärstanna och vända om igen. :) I och med att det här är ett livslångt projekt är det ju egentligen ingen brådska heller. Visst är det motiverande att kika i alamanackan och drömma sig bort till en smal sommar, men jag vet att när jag väl har gått ner mina kilon ska jag göra allt som står i min makt för att hålla den nya vikten. Vi ska vara smala och hälsosamma även i höst, vinter och inför Beach 2011 också ju!

  A: Åh, vad underbart med båtpremiär! Lördag skulle ju bjuda på både sol och värme, så ni får nog underbara dagar på havet. Jag är övertygad om att du kommer att greja helgen på Ren kur. Det kommer fler båtturer i framtiden, så chansen att få äta gott med familjen är ju inte borta för alltid. Du kommer att vara så stolt över dig själv när du kommer tillbaka. All lycka till!

  Vilken stark målbild! Ser fram emot att få läsa om när din våg visar 67 kilo. Jag har också läst om att det tar ca två år för kroppen att byta ut alla fettceller, vilket gör att de första två åren kan det vara svårt att hålla vikten eftersom kroppen vill "återställa" till den gamla sammansättningen. Vilket motiverande projekt! Och rätt angenämt! Tänk den dagen då man kan kämpa med vikten och samtidigt vara nöjd med sitt utseende. Det ska bli verklighet det också!

  Ha en härlig helg! Skepp o'hoj!

  SvaraRadera