FRÅN ÖVERVIKT TILL DRÖMVIKT
MED CAMBRIDGEKUREN
:

onsdag 30 juni 2010

Fördelar med att nå målvikten

Nu har jag cambridgekurat i drygt tio veckor och det känns som en hel evighet. Om jag däremot sätter perioden i paritet med de sju föregående jojobantaråren inser jag att min nya erfarenhet är relativt liten i jämförelse. Kan man åstadkomma en beteendeförändring för livet på bara två och en halv månad?

Jag väljer att tro det. Jag måste tro det. Och för eventuella stunder då jag tvivlar kommer här en påminnelse om livsvinsterna som en målgång kommer att föra med sig:

SJÄLVKÄNSLA
Från att ha haft en självkänsla som varit skrämmande låg under en lång tid börjar jag nu känna mig mer och mer tillfreds med mig själv. Jag märker att jag är jämnare i humöret, mer energisk och framförallt gladare. Vid ett flertal tillfällen har jag uttryckt att jag känner mig genuint lycklig, vilket är en rätt exklusiv känsla.
Alla livets problem löser sig inte per automatik bara för att vågen visar vissa siffror, och visst kan det kan vara rätt naivt att tro motsatsen. Däremot är jag övertygad om att självkänslan ökar när man trivs med sin kropp och sin vikt, vilket skapar en positiv spiral som smittar av sig på andra delar av livet. Med en god självkänsla blir livets svårigheter lättare att möta, helt enkelt.

BRÖLLOP
Med tanke på den senaste tidens bröllopshysteri som har rådit i Sverige och att jag befinner mig i den åldern då flera av mina vänner väljer att skrida uppför altargången, kan jag inte låta bli att fantisera om att själv befinna mig i den underbara situationen.
Jag minns när jag för ett par år sedan följde med en kompis när hon provade ut sin brudklänning och jag tänkte, som i så många andra situationer, att när det väl är min tur då ska jag vara smal och vältränad. Nu kan jag faktiskt föreställa mig själv i en fantastisk brudklänning, och det utan att ha månader av viktminskningskämpande framför mig (snarare månader av väntan på ett frieri, men det är en annan femma).
Även i andra sociala sammanhang där klänning är kutym som exempelvis som gäst på bröllop, nyårsfester, sommarpartyn och andra trevligheter, kommer det att kännas mycket roligare och bekvämare att inte vara överviktig.

GRAVIDITET
Vid en eventuell framtida graviditet kommer jag att ha ett betydligt bättre utgångsläge än vad jag hade för bara några månader sedan. Har man oturen att få en besvärlig graviditet med olika komplikationer är det åtminstone en fördel att inte bära på tjugo kilos övervikt redan från början. Sedan går det naturligtvis inte att förutse vad som händer i framtiden, men jag tycker att det är en viktig faktor att ha i åtanke.

DET SOCIALA MÖTET
Hur hemskt det än må låta vittnar många av de som har gått från övervikt till normalvikt om hur olika de behandlas. Vi talar varmt om ett jämlikt samhälle, men allt som oftast hör man skräckhistorier om hur överviktiga diskrimineras i olika sammanhang. Egentligen är det väl ingen riktig morot, eftersom jag själv aldrig har upplevt det så. Däremot kanske det är känslan att passa in som jag vill uppnå: att inte avvika för mycket från normen.
Ett exempel är att befinna sig på en badstrand, vilket i och för sig är en oerhört mångfaldig plats, men synen på mig själv kommer troligtvis att förändras i och med att jag når min målvikt. Även en sådan enkel sak som att inte känna sig (be)dömd i kassakön på matbutiken om något onyttigt har råkat slinka ner i kundkorgen. Att känna att man passar in - hur fruktansvärt tråkigt det än kan låta - är nog en viktig del i människans natur.

KLÄDER
Jag har ett brinnande intresse för mode och design och älskar att hitta det där perfekta plagget. Men eftersom de allra snyggaste kläderna görs i lite mindre storlekar har det varit rätt svårt att kunna leva drömmen fullt ut. När jag når min målvikt kommer jag att kunna välja kläder efter min egen smak, och inte enbart av dem som döljer mest. Att öppna garderoben och se bra ut i allting som hänger där är en hemlig dröm som jag har haft - och den kommer att bli verklighet snart.

TRÄNING
Jag är en periodare när det kommer till träning, och varje gång som jag har iklätt mig träningsstassen har jag gjort det för att gå ner i vikt. Varje pass har följts av en viktkoll på gymvågen, och mina träningsmål har tills största delen varit inriktade på att få minus på den.
En målviktig M ser fram emot att kunna träna för att det är roligt och drömmer om att kunna sätta upp träningsmål som gör att jag känner mig stark, smidig, lätt och snabb. Under min senaste joggingrunda upplevde jag hur lätt och följsam kroppen var, och det kommer att bli en rolig utmaning att förbättra konditionen och muskelstyrkan med de förutsättningar jag har skapat under våren.

HÄLSAN
Ovanstående punkter fokuserar i huvudsak på den mentala och själsliga biten, men den överlägset vikigaste fördelen med att nå målvikten är naturligtvis den fysiska hälsan. Även några få överviktskilon ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes och andra otäcka åkommor, vilket gör att målvikten är ett betydelsefullt mål att nå för framtiden.
Jag vill leva resten av mitt liv frisk och lycklig i kropp och själ. Även om sjukdom och olyckor är omöjliga att värja sig emot, innebär ett uppnående av målvikten att jag åtminstone har gett mig själv de allra bästa förutsättningarna.

5 kommentarer:

 1. Hej.
  Tror att dina inlägg bara blir längre & längre! :) Är så bra att få läsa om dina fördelar att gå ner i vikt. Kan nog säga att det är många som känner precis samma sak. Känner igen mig på alla delarna.

  Just nu känns det som att viktnedgången påverkar hela livet. Allt kommer att vara annorlunda. Har varit där en gång. Men jag blev blind. Såg inte att min kropp var prefekt. Tänkte inte så mycket på de.

  Idag när man ser tillbaka och tänker, var jag verkligen sådär snygg i kroppen??? VA??!! JAG?? Den här gången ska det inte ske! Nu är jag beredd att se vikten rakt i vitögat & njuta av min kropp & välmående!

  Ha en bra kväll!
  Kramar Hanna

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har märkt det också! :) Det är helt klart den uteblivna ketosens fle - jag måste sysselsätta fingrarna med något hela tiden så att jag inte äter något olämpligt, haha.

  Åh, det där är ju ett klassiskt viktminskningssyndrom, att hjärnan och självbilden inte riktigt hänger med i förändringen. Jag är också medveten om det och är lite rädd för att aldrig känna mig riktigt nöjd. Ett tips är att kolla måtten regelbundet. (Jag brukar roa mig med att hålla startmåttet runt midjan och sedan blåsa ut magen; hur mycket jag än blåser snuddar jag inte vid måttbandet, haha!) Ett annat tips är en före-bild och under-tiden-bilder som också hjälper hjärnan att förstå vad som händer.

  Hur ser dina planer ut framöver? Blir det ren kur ett tag till?

  Ha en bra kväll du också!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Härligt att komma tillbaka och få läsa ikapp dina inlägg. :-) Du visar alltid en sån inspirerande styrka att kunna strukturera upp och formulera dina tankar kring din viktresa. Du har strukturerat upp både varför du valde att börja viktminska, och nu alla fördelar med att nå målvikten. Varje argument är tillräckligt starkt för sig och som helhet finns det ju inget att tveka på. Ett jättebra inlägg att återvända till och påminna sig om i de stunder man känner sig svag. För det är nog bara att inse att de gamla hjärnspökena kommer finnas där i periferin under en bra tid framöver. Men förhoppningsvis kommer de sticka fram sin fula nuna allt mer sällan, varefter vi blir bättre och bättre på att hantera livets alla frestelser på ett balanserat sätt. Det tog tid att komma ur form, och det är bara inse att det kommer ta tid att komma i form. Alltså att nå till den punkten då vi känner att vi kan hålla vår vikt, och ha den där avslappnade sunda förhållningssättet i livet. Men vi KOMMER att komma dit :-) Och du visar gång på gång i dina resonemang att du kommit en LÅNG väg!!

  Hoppas att du nu befinner dig i ketos och inte behöver kämpa mot suget. Och jag måste bara kommentera punkten med graviditet. Så MÅNGA gånger jag önskat att jag gjort något åt de extra kilona _innan_ jag var gravid, istället för att använda det som en ursäkt för att det ändå inte var någon mening att gå ner i vikt. Jag drömmer fortfarande om att någon gång i livet få vara normalviktigt gravidsnygg ;-) Hoppas du har en skön kväll!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Efter dina 10 veckor verkar det ha hänt mycket för dig på alla plan. Och varför inte? Du ger dig själv en otrolig gåva och när du bestämt dig sprider sig det goda som ringar på vattnet som du själv konstaterar. Gott attraherar gott eller hur?
  Jag har även jag haft fruktansvärda dagar och bestämde i går kväll att detta går inte längre. Fixar inte detta. Jag låg där i sängen i går kväll och mådde illa och sa till mig själv att i morgon får jag äta.
  I morse mådde jag bättre, ketos? och det har varit ganska ok idag. Bara CK idag ingen mat.
  Det får bli en dag i taget nu känner jag.

  Efter att läst din inspirerande blogg varje dag i 10 veckor funderar jag själv på att blogga bort de sista kilona. Vad tror du om den viktstrategin haha?
  /A

  SvaraRadera
 5. Sunkiss: Visst är det lite läskigt att tänka på alla gånger då man tidigare trodde att man verkligen hade kommit till den punkten då alla gamla synder var förlåtna och ett nytt liv hade börjat. Att man aldrig mer skulle gå upp i vikt igen. Den här gången försöker jag komma åt källan till att jag har gått upp i vikt tidigare, och vid det här laget har vi nog insett båda två att det är det som är hemligheten.
  Du var säkert strålande vacker som gravid, men jag förstår din dröm! :)
  Härligt att du är tillbaka, ska uppdatera mig om din spa-kväll strax! :)

  A: JA! Vilken fantastisk idé!!! Jag har faktiskt tänkt att jag skulle fråga dig om det, så jag röstar verkligen för det förslaget. Det är en så otroligt bra hållhake med bloggen för mig. Inte vill jag skriva gång på gång att jag faller ur, så därför skärper jag till mig och ser fram emot att se mina framgångar på skärmen. En otroligt bra motivationskick! Jag hade definitivt inte kommit så här långt utan att få skriva av mig både till er och till mig själv. Kör på, A! vad glad jag blir!

  Sedan ska du ha OTROLIGT mycket credd för din ståndaktighet igår och i förrgår! Gud så glad jag är för din skull att det kändes bättre och att du valde att inte äta. Så bra gjort!

  SvaraRadera