FRÅN ÖVERVIKT TILL DRÖMVIKT
MED CAMBRIDGEKUREN
:

fredag 4 juni 2010

Tänkvärt


"Nothing tastes as good as skinny feels" Kate Moss

Min duktiga medkämpare A har skrivit ovanstående vid ett flertal tillfällen, och jag tycker att det är ett klockrent citat. Så sant!

6 kommentarer:

  1. Visst är det så, det får vi aldrig glömma. Vad är sega råttor mot en kropp man trivs i?

    Jag har ett dilemma som jag skulle vilja ventilera och få synpunkter på. Jag funderar på att resa utomlands med mina barn nu efter skolavslutningen. Jag kommer att välja ett all-inclusivehotell för att det ska bli enkelt och semester även för mig. Hur gör jag med maten/drycken? Jag kan känna paniken infinna sig. Jag vet hur förödande mina semestrar är för min vikt. Vi kommer att komma tillbaka ett par dagar för midsommar och då ska jag äta. Sedan är det ett par veckor innan den riktiga sommarsemestern drar igång. Snälla, hjälp mig med en bra strategi. Tack/A

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Har läst igenom din blogg & är så kul att hitta fler & fler som kämpar med CK. Behöver verkligen dessa ord. "Nothing tastes as good as skinny feels" Kate Moss... Får tänka på de nästa gång man får ett sockersug. :)

    Lycka till
    Mvh Hanna

    SvaraRadera
  3. A: Jag ska verkligen försöka hjälpa dig att komma på en bra strategi. Förstår så väl hur du känner, även om det lät riktigt skönt med en solsemester med all inclusive.

    Jag ser tre möjligheter:

    1. Du bestämmer dig för att fira semester och sommarlov med dina barn, men genom att tänka på hur du äter och dricker. Du gör kloka val och tänker GI eller LCHF. På dagarna går du många och långa strandpromenader, gärna en bit ut i vattnet så att benen får lite motstånd, och poolen använder du som simbassäng så ofta du kan. Du undviker alkohol i möjligaste mån och dricker mycket vatten. På planet hem har du kanske gått upp lite i vätska, men det syns antagligen ingen märkbar skillnad på kroppen. Efter midsommar kör du en period på Ren Kur, så att semestern inte fortsätter ända till slutet av sommaren.

    2. Du bestämmer dig för att köra kombinerad kur och väljer ut ETT mål om dagen som du får göra kloka val på. Första dagen kanske du äter omelett till frukost, andra dagen en god lunch med grillat kött och den tredje en skaldjursmiddag. På så vis får du njuta av hela inclusive-utbudet, men fortfarande gå ner i vikt. Det blir som en belöning varje dag att få njuta av ett mål mat. Övriga tider tar du din shake (på hotellrummet) och är sedan ett trevligt sällskap när de andra äter.

    3. Du bestämmer dig för att satsa helhjärtat på Cambridgekuren och äter tre soppor om dagen. Du är med dina barn på stranden, vid poolen och i restaurangen, men utnyttjar inte all inclusive-delen. Med kroppen i ketos är du en glad, lycklig och energisk mamma, och du kan stolt tillbringa semestern i en allt smalare (och brunare) kropp. Istället för mat lägger du fokus på trevliga aktiviteter såsom shopping och utflykter. Semester innebär ju dessutom avkoppling, så du lämnar armbandsuret och jobbtankarna hemma och ersätter dem med ett gäng pocketböcker och en kortlek. På planet hem har du klarat din största utmaning någonsin, självförtroendet är skyhögt och midsommarafton blir den bästa på flera, flera år!

    Som du märker ser jag inte alternativet att du ska pausa helt från viktminskningen och därmed äta allt som bjuds på hotellet. Du har varit så otroligt målmedveten och duktig, så jag tycker att du ska hålla fast vid den känslan.

    Det finns ju självklart både fördelar och nackdelar med de tre olika alternativen. Om du väljer det första alternativet (inget pulver, men nyttig mat och motion) innebär det ett litet break i viktminskningen, och av egen erfarenhet vet jag att det är så lätt att skuldbelägga sig själv, även om man är relativt nyttig, och det kan ge upphov till tröstätning osv. En inkörsport till att fortsätta att "unna" sig god mat.
    Med det andra alternativet (kombinerad kur) kommer du eventuellt inte att befinna dig i ketos, vilket kan göra att det känns jobbigt att motstå suget och att hålla humöret uppe.
    Det sista alternativet (ren kur) medför ju att du måste se på när de andra äter god mat under semestern, vilket kan kännas tråkigt och jobbigt. Dessutom kanske det känns surt att betala för all inclusive när man inte utnyttjar det (om du inte kan avbeställa det, för då är det ju perfekt även ur en ekonomisk synvinkel!).

    Hur länge ska ni vara borta? En eller två veckor? När jag var i England i början av maj och körde ren kur trots att mina kompisar åt godsaker för jämnan, hade jag MÅLET i sikte. Och du ska veta hur stolt man känner sig efter en sådan utmaning.

    Jag hoppas att jag har hjälpt något. Berätta gärna om dina fortsatta tankegångar.

    SvaraRadera
  4. Tack för ett verkligt uttömmande svar! Och genomtänkt och långt!
    Jag har sansat mig lite kring detta nu och funderat lite vad jag uppskattar, dvs vad jag kan tänka mig att avstå och vad jag gärna skulle vilja äta. (Jag tog ditt råd och avbokade all-inclusive. Nu har jag bara bokat in frukosten som är ett önskemål från mina barn.)
    Jag uppskattar riktigt god mat och gott vin, annars kan det faktiskt vara.
    Just nu tänker jag så här:

    Frukost på hotellet typ ägg och lite grönsaker. Eller CK-påse
    Lunch CK-påse
    Middag Kött/Fisk + grönsak ev ett glas vin på stan.

    Jag kommer som sagt att bli hungrigare så jag får se om jag ska ta två-tre påsar per dag. (och/eller skippa frullen)
    Powerwalk på morgonen innan barnen vaknar (dom är vana) Sedan vara med på några gympapass som de erbjuder på hotellet. Vi ska vara borta en vecka så det är inte lång tid, men i och med att midsommar kommer tätt inpå hinner jag inte köra igång någon ren kur däremellan. Efter midsommarhelgen kör jag ren kur i två veckor.
    Jag hade tänkt att köra kombinerad under seglingssemestern men funderar nu på att köra ren kur en hel vecka in på nästa semester för att kompensera Teneriffa-veckan. Då blir det tre hela ren kur-veckor. Jag får fundera lite till.

    Jag vill verkligen återigen tacka för ditt genomtänkta svar. Tillsammans ska vi nå målvikten! Jag önskar en trevlig helg./A

    SvaraRadera
  5. Jag är bara så glad att jag kunde hjälpa till. Vi gör ju det här tillsammans!

    Det låter som en riktigt bra strategi, tycker jag. Vad bra att de erbjuder träningspass på hotellet. En vecka + midsommarhelgen är inte alltför lång tid, så du kommer definitivt att kunna hålla motivationen uppe. Bra tänkt med matvalen också, det är ju som alltid kolhydraterna som ställer till det. Men framförallt är det ju klokt att inte boka all inclusive, eftersom det så ofta slutar med gratis-är-gott-tänket och man äter bara för att få valuta för pengarna nästan. Mysiga middagar på orten låter härligt, och dessutom kanske det är en bit att gå till favoritrestaurangerna?

    Om du kör ren kur fram till avresedagen kommer du att ha kommit långt till midsommar. De efterföljande tre veckorna kommer att ta dig hur långt som helst. Vilken härlig sommar vi har framför oss!

    Önskar dig en riktigt bra helg också!

    SvaraRadera
  6. Svar till A:
    Ni har redan rett ut All-inclusive problematiken , måste bara flika in;
    Det var ett såå klokt beslut att avboka all-inclusiven.
    Vi reser generellt iväg varje jul och nyår, och då till varmare breddgrader där det lönar sig att köpa all-inclusive paket.
    För ekonomin och enkelheten med 2 barn är det fantastisk bra och jag har mycket bra erfarenheter från detta.
    Men ur ett vikt perspektiv är det kata-fucking-strof (milt uttryckt)
    Det är helt omöjligt att motstå både mat och alkohol.
    Sedan unnar man sig lite mer och mer för varje dag som går, töjer ut magsäcken med allt onyttigt som finns, då det sällan bara är mat som finns dygnet runt utan kakor, tårtor, mackor, pizza, korvar, färska frukter, varma mackor you name it...
    För att inte tala om alkolholen då det är drinkar vi pratar om, inte ett glas vitt...
    Jag tog ett beslut kring detta förra gången vi körde all-incl. Aldrig mer...

    Grattis till ett bra val, och önskar er en fantastisk skön semester med några kilon minus och mycket gott samvete :)
    Kram.

    SvaraRadera